Läger lättar på utsatta familjers ryggsäckar

Femåringen tumlar omkring i gympasalen, åker pulka, gungar högt och pysslar koncentrerat. Inget i den spralliga flickans beteende eller utseende vittnar om en uppväxt som till stor del tillbringats på sjukhus. Hennes familj är en av dem som fått en plats på Folkhälsans FamiljeKraft-läger på Lohja Spa & Resort – en semester som bidragit med avlastning, kamratstöd och matnyttiga tips.

Mattias Engström kommer från Sverige men bor just nu i Helsingfors tillsammans med sambon Jessica Nylund och döttrarna Stella (5 år) och Miléa (1 år). Stella är glad, charmig och de pigga ögonen är fulla av energi, men hon har ett medfött hjärtproblem som har inneburit många och långa sjukhusvistelser.

− Stella har ända sedan födseln varit inlagd på sjukhus i långa perioder, i månader. Hon har genomgått tre livsavgörande operationer och vardagen har kantats av kontakt med fysioterapi, talterapi, ergoterapi – i stort sett allt vad sjukvården har att erbjuda.

”Nästan som två barn”

Just nu mår Stella bättre än någonsin. Operationerna är genomförda och hjärtat fungerar tillfredsställande.

− Vår dotter är full av energi, nästan som två barn. Hon har stor livsglädje och livslust.

För att nå dit familjen och Stella är i dag har det varit en ständig kamp. Utöver att vara föräldrar till två små barn, varav det ena allvarligt sjukt, ska de också lyckas pussla ihop vardagen.

- Alla utvecklingsskeden har varit en strävan, ingenting har kommit gratis. Just nu är den stora utmaningen för oss att vi är rätt ensamma. Trots att det bor så mycket människor i Helsingfors kan det vara svårt att ha ork att hitta just det sociala umgänge man behöver, då man behöver det.

”Man är inte så ensam som man tror”

Jessica är hemma från Österbotten och Engström har sin släkt i Sverige. Därför är avlastning och emotionellt stöd det som föräldrarna har känt ett särskilt stort behov av – något som Folkhälsans FamiljeKraft-läger har kunnat erbjuda dem.

– De första dagarna på lägret har varit som en befrielse. Alla bär på en ryggsäck av erfarenheter, och här på lägret har vi tack vare fin personal och lekledare fått hjälp att lätta på ryggsäcken.

Föräldrarna har kunnat slappna av och delta i diskussionssessioner ledda av Folkhälsans sakkunniga inom familjearbete, Katarina Fagerström och Britt-Helen Tuomela-Holti, medan barnen har njutit av roliga stunder med lekledarna.

− Trots att det inte syns utanpå människor som finns omkring en, så bär de också på en livsberättelse. Man är inte så ensam som man tror.

Lägret ska både fungera som en trevlig och avkopplande familjesemester, men även ge verktyg för hur familjen ska kunna hantera vardagens utmaningar bättre. Engström tvekar inte en sekund då han svarar på frågan vilka lärdomar och verktyg han vill ta med sig hem från lägret.

− Min största förhoppning är att vi utvecklar vår kommunikation. Under samtalssessionerna har vi gått i genom konfliktprat, som tyvärr är den stora och svårlösliga delen. Nu har vi verktyg för att kunna tala med varandra och gå igenom sådant som känns svårt. Det har många gånger varit svårt att hitta tid för det, så det skulle vi kunna bli bättre på, säger han.

Lucia ger utsatta en röst och tröst

I år har Folkhälsan kunnat erbjuda fyra FamiljeKraft-läger, vilket är tack vare en rekordbra luciainsamling.

− Luciainsamlingen är oerhört viktig för att samla in medel till sådana här läger för familjer som har det svårt och behöver extra stöd. Det är värdefullt för de vuxna att kunna tala av sig med andra vuxna, och för barnen att träffa andra barn, säger Engström som deltagit i Folkhälsans FamiljeKraft- läger på spahotellet Lohja Spa & Resort.

Han och Jessica har upplevt kamrat- och samtalsstödet som givande och hoppingivande.

− Vi har fått höra om livsöden som inte nödvändigtvis alls liknar vår familjs situation. Tillsammans

med de andra vuxna har vi kommit fram till tips och idéer på hur man kunde göra saker annorlunda.

Engström berömmer gruppens varma och trygga stämning där alla har fått flera chanser att ta till ordet och uttrycka sig, vilket så gott som alla också gjort.

− Det är vanligt att familjer inte riktigt vågar be om hjälp. Luciainsamlingen är så betydelsefull för att utsatta familjer ska synliggöras och veta att det finns hjälp att finna, säger Mattias Engström.